فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 4 (پاییز 1389)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود عباسی صفحه 7
  • فرزانه غفاری صفحه 11
    بررسی رابطه پزشک و بیمار و تاکید بر جایگاه حقوق بیمار در حوزه روابط اخلاقی و انسانی که در اعصار و قرون گذشته ریشه دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
    یافته های متون طب سنتی کهن نشان می دهد که از دیدگاه پزشکان و حکمای ایرانی و اسلامی، رعایت اخلاق پزشکی در حوزه حقوق بیماران و رابطه صحیح و منطقی بین پزشک و بیمار با تکیه بر رعایت اصول و موازین اخلاقی و آموخته های دینی از مهم ترین موضوعات پزشکی بوده است.
    نرم خویی، خوش رفتاری، مهربانی، دلسوزی با بیمار، حفظ اسرار بیمار، احترام به بیمار، خردمندی و باسواد بودن پزشک، رعایت تقوا و دینداری، پرهیز از لهو و لعب و... از مواردی است که پایبندی پزشک به آن ها در راستای خدمت به بیمار و رعایت حقوق وی در متون پزشکی قدیم، بوده است.
    برخی از متون کهن پزشکی که در این مطالعه بررسی شده است، عبارتند از: «الطب الروحانی» رازی، «کامل الصناعه الطبیه» علی بن عباس اهوازی، «ادب الطبیب» رهاوی، «المعالجات البقراطیه» ابوالحسن طبری، «مفتاح الطب» ابن هندو، «منهاج الدکان» ابوالمنی کوهین عطار، «خلاصه الحکمه» عقیلی خراسانی و... .
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، حقوق بیمار، طب سنتی ایرانی و اسلامی
  • حمید کاویانی پویا، سید محمد طیبی صفحه 47
    بیمارستان های ایرانی در دوران باستان در امور داخلی و تشکیلات سازمانی خود دارای سلسله مراتب و بخش های مختلفی بودند. این امور و تاسیسات به مرور زمان و با بهره مندی پزشکان ایرانی از دستاوردهای نوین پزشکی حاصل شده بودند. پس از افول دنیای ایران باستان در حوزه ی خلافت اسلامی، بیمارستان هایی نیز در قرون نخستین اسلامی در ممالک مسلمین بنا گردیدند که ساختار و تشکیلات آنها نیز برگرفته از تشکیلات داخلی بیمارستان های ایرانی و الگوبرداری مستقیم از این بیمارستان ها بود. از این میان بیمارستان هایی که در دارالخلافه ی مسلمین بنا شدند با شرکت و همکاری مستقیم ایرانیان و پزشکان مکاتب درمانگری ایرانی بنیان گذارده شدند و در طراحی ساختار داخلی این مراکز درمانی و مدیریت و طبابت بیماران نیز پزشکان خوزی و جندی شاپوری نقش اصلی و اساسی را ایفا می نمودند.
    در این میان از بیمارستان هایی که در امور داخلی و سیستم تشکیلاتی به مرحله ی تحسین برانگیز و قابل قبولی از درمانگری نایل آمدند، بیمارستان هایی بودند که در عهد آل بویه و و در مراکز مهمی همچون فارس و بغداد ایجاد گردیدند و با توجه به اینکه حکمرانان بویه ای رویکرد خاصی به ایران باستان و علوم و دانشمندان ایرانی داشتند، در این زمان الگوبرداری دقیق تری از دستاوردهای پزشکان ایرانی در امور بیمارستانی و مدیریت و تشکیلات و تاسیسات درمانگری به عمل آمده و با توجه به فرآورده هایی که پس از اسلام پزشکان ایرانی و انیرانی در حوزه ساختارهای داخلی بیمارستان ها و ساماندهی امور داخلی بیمارستانی دست یافته بودند، بیمارستان های این دوران در امور آموزشی، درمانگری و تخصص های گوناگون طبی نه تنها از مسببین ظهور عصر طلایی طب و طبابت در این دوران، بلکه زمینه ساز پیشرفت های مهم در امور بیمارستانی در عصر اسلامی گردیدند. در این میان گشایش بخش های تخصصی و استخدام متخصصان در رشته های مختلف پزشکی، ابداع شیوه های درمانی، تالیف و ترجمه و شرح آثار بزرگ طبی و داروسازی، تاسیس داروخانه مجهز به انواع داروها و مهیا ساختن ابزار و آلات جراحی و ایجاد کتابخانه ارزنده، رسیدگی به امر بهداشت و درمان، آزمون پزشکان و داروسازان شاغل در بلاد و... از جمله مزایا و ویژگی های بیمارستان های این دوره (شیراز و بغداد) بوده است.
    کلیدواژگان: تشکیلات و تاسیسات، بیمارستان، پزشکی، آل بویه، جندی شاپور
  • اچ دی مدانلو ترجمه: الهام اختری صفحه 69
    با مروری مختصر در تاریخ طب طی چهار قرن تمدن اسلامی، در قرن یازدهم میلادی در سرزمین پارس یا ایران به نام ابن سینا (980 تا 1037م.) برمی خوریم. شخصیتی بزرگ در طب و فیلسوفی که پیرو ارسطو، جالینوس و هیپوکرات بود، وی علاوه بر پیروی از فلسفه غرب و گسترش آن، در این علم پیشرو نیز بود.
    ابن سینا پزشک، فیلسوف، منجم، متخصص علم تشریح، داروشناس، آگاه به علم اخلاق شاعر و نویسنده کتاب قانون در طب، رساترین کتاب مرجع پزشکی زمان خود بوده است. این کتاب و مرجع مهم، بطور گسترده در مدارس طب اروپا برای قرن ها پس از مرگ ابن سینا تدریس می شده است. قانون در طب فصلی در توضیح چگونگی مراقبت از نوزادان، تغذیه با شیر مادر و بهداشت، آموزش و پرورش کودکان دارد. (ژورنال پریناتولوژی 2008م.، ج 28، صص36)
    کلیدواژگان: ابن سینا، قانون در طب، تغذیه با شیر مادر، طب دوران اسلامی
  • الهه باقری صفحه 85
    تاریخ پزشکی ایران عصر قاجار در اواسط قرن نوزدهم میلادی دست خوش تحولات بسیاری شد. آموزش علم طب به صورت کلاسیک در ایران وجود نداشت؛ اولین موسسه ی آموزشی جدید دارالفنون نام داشت. و این برای نخستین بار بود که چنین مدرسه ای در ایران دایر گردید. با ایجاد رشته ی پزشکی و دعوت از متخصصین خارجی به ویژه اتریشی ها، تاریخ پزشکی ایران در مسیر دیگری قرار گرفت.
    بی شک زن در طول تاریخ چند هزار ساله ی این سرزمین وظایف مهمی را به عهده داشته است که از جمله می توان به تربیت و پرورش نسل های آینده ساز کشور، اشاره نمود. علی رغم نقش مهمی که زنان در جنبه های گوناگون تاریخ به ویژه در عرصه ی اجتماعی برعهده داشته اند متاسفانه در منابع دست اول، کمتر به آن توجه شده است. یکی از حوزه های اجتماعی که زنان به طور فعال و چشمگیر از دیرباز در آن ظاهر شده و از این رهگذر بر بسیاری از حوادث تاریخی تاثیرگذار بوده اند، حوزه ی طب و طبابت است. به گفته ی برخی از پژوهشگران تاریخ تمدن، حرفه ی طبابت از حوزه هایی بوده که ابتدا زنان به دلایل خاص در آن وارد شده و در زمینه ی شناخت بیماری ها و داروهای گیاهی، حرف اول را زده اند. هر چند که در سده های بعد این وظیفه ی زنان تخصصی تر شده و به حوزه های دیگر که در اختیار مردان بود، وارد شده است؛ ولی هیچ گاه به کلی نتوانست از هنرورزی زنان دور بماند. شاید مهم ترین شاخه ی طب که تا سده های متمادی به صورت انحصاری در اختیار زنان باقی ماند، مسایل مربوط به مامایی بوده است.
    کلیدواژگان: قاجار، زنان، طبابت، مامایی
  • سید احمدرضا خضری، علی همت خلیلی صفحه 119
    نورالدین محمود بن زنگی در شهرهای مختلف قلمرو خود از جمله حلب و دمشق اقدام به تاسیس بیمارستان نمود و موقوفات قابل ملاحظه ای برای اداره آنها اختصاص داد که مهم ترین آنها بیمارستان نوری دمشق بود. این بیمارستان پس از نورالدین به حیات علمی خود ادامه داد و به مرکزی برای آموزش پزشکی و انجام آزمایش های بالینی برای دانشجویان پزشکی تبدیل شد. از این رو پزشکان مشهوری از نقاط مختلف جهان اسلام از جمله ایران، عراق، مصر و مغرب به این بیمارستان روی آورده و ضمن طبابت و تدریس به تبادل تجربه پرداختند.
    نورالدین همچنین کتاب های طبی بسیاری وقف این بیمارستان کرد تا استادان پزشکی پس از انجام امور درمانی در تالار مخصوص آن بیمارستان گرد آمده و براساس شیوه اقراء و مباحثه به بحث و گفتگو در موضوعات پزشکی پرداخته و آموخته های عملی خود را با مباحثه علمی تقویت نمایند. وی هم چنین در حلب نیز بیمارستانی ساخت و موقوفاتی بدان اختصاص داد. افزون بر این تاسیس بیمارستان نوری دمشق، زمینه را برای ایجاد و راه اندازی نخستین مدرسه تخصصی و نظری در دانش پزشکی به نام «دخواریه» در شهر دمشق فراهم ساخت که ابن ابی اصیبعه مولف کتاب عیون الانباء فی طبقات الاطباء و ابن نفیس کاشف گردش خون، از دانش آموختگان آن مدرسه و بیمارستان نوری بودند.
    اقدام نورالدین برای تاسیس بیمارستان و حمایت از دانش پزشکی، شمار دیگری از بزرگان دولت زنگی را تحت تاثیر قرار داد و گروهی از آنان به تبعیت از نورالدین بیمارستان هایی در دیگر شهرهای عراق تاسیس کردند. ایجاد بیمارستانی در موصل توسط مجاهدالدین قایماز و تاسیس بیمارستانی در اربل به اهتمام مظفرالدین کوکبوری پسر زین الدین علی از آن جمله است. این پژوهش بر آنست تا در گام نخست علل و عوامل توجه نورالدین زنگی به دانش پزشکی و اقدام برای تاسیس بیمارستان نوری در دمشق و حلب را به کمک منابع، مآخذ و پژوهش های نوین واکاوی نموده و در گام دوم آثار و پیامدهای این اقدام مهم را در گسترش دانش پزشکی در تمدن اسلامی تبیین نماید. این پژوهش براساس روش تاریخی و با استفاده از منابع و ابزارهای کتابخانه ای سامان داده شده است.
    کلیدواژگان: نورالدین زنگی، بیمارستان نوری دمشق، بیمارستان حلب، پزشکان دوره زنگی، مدرسه پزشکی دخواریه
  • شهره روغنی صفحه 141
    در طب دوران تمدن اسلامی درمان با جراحی (العمل بالید یا دستکاری) یکی از دو راه معمول درمان بیماری ها و این نحوه ی درمان برای پزشک، مستلزم آشنایی او با دانش تشریح بوده است؛ اما تشریح در آن روزگار معنایی فراتر از شکافتن جسد انسان داشته است و علاوه بر کالبدشکافی (شکافتن کالبد)، کالبدشناسی (شناخت ساختار یا هیئت کالبد) و وظایف الاعضاء (شناخت عملکرد اعضاء) یا به تعبیری خویشکاری شناسی اندام ها را نیز شامل می شده است. کسب این دانش برای پزشکان دوره ی اسلامی از شش راه یا به شش شیوه امکان پذیر بوده است:1. مطالعه ی کتب طبی پیشینیان؛
    2. مطالعه بر روی حیوانات و شکافتن کالبد آنها؛
    3. مطالعه بر روی اسکلت اجساد مردگان؛
    4. مشاهده ی زخم ها و جراحات اشخاصی که در اثر سوانح و حوادث و یا جنگ ها آسیب می دیده اند؛
    5. استنتاج های عقلی با استناد به قوانین طبیعی و پشتوانه های علمی نظری؛
    6. شکافتن جسد انسان. شواهد تاریخی نشان می دهد که پزشکان آن دوره از پنج راه نخست برای درمان استفاده می کرده اند؛ در خصوص استفاده از راه ششم نیز با توجه به موضوع حرمت شکافتن جسد انسان، ضمن اینکه هیچ کدام استفاده از آن شیوه را انکار نکرده اند، شواهدی دال بر استفاده ی احتمالی آنان از این راه نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، طب، تشریح، کالبدشناسی، کالبدشکافی، وظایف الاعضاء
  • محسن گنج بخش زمانی صفحه 165
    در موارد متعددی انگلستان و روسیه با استفاده از ابزار بهداشت و پزشکی درصدد بسط نفوذ سیاسی و اقتصادی خود در ایران برمی آمدند. این مداخلات از ورود میسیونرهای مذهبی به عنوان پزشک و با هدف تبلیغ مذهبی گرفته تا اشغال جزایر خلیج فارس در جنوب ایران و یا تصاحب برخی اماکن و بیمارستان ها در شمال ایران به بهانه برقراری قرنطینه های بهداشتی را شامل می گردید؛ البته این موارد از جمله موضوعاتی است که حتی در متون علمی تاریخی مکتوب نیز مورد بی توجهی قرار گرفته است. به طور مشخص یکی از مهم ترین شاهد مثال ها کتاب تاریخ پزشکی ایران به قلم سیریل الگود انگلیسی است که با وجود اطلاعات ارزشمندی که در اختیار خواننده قرار می دهد، دارای موضع گیری های اغراق آمیزی در خصوص نقش و تاثیر مثبت انگلیسی ها در تحولات پزشکی و بهداشتی ایران است. البته پر مسلم است وقتی تحولات تاریخی یک کشور به دست نویسندگان خارجی نوشته می شود به هر تقدیر قضاوت های شخصی خالق متن در مکتوب وی نیز متجلی می گردد.
    در این نوشتار پس از بیان خلاصه ای از روند تحولات پزشکی در دوره قاجاریه، چند نمونه از اسناد وزارت امور خارجه ایران که گویای تلاش دو قدرت سیاسی آن دوران برای افزایش ضریب نفوذ آنها در ایران می باشد ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: اسناد، تاریخ پزشکی، ایران، انگلستان، روسیه، قرنطینه، بهداشت، قاجاریه
|
  • F. Ghaffari Page 11
    The study of relationship between doctor and patient showed Importance of patient's right, moral and human relations in centuries. According to ancient texts, Muslim and Iranian doctors had concerned medical ethics, patient's right, appropriate relation between patient and doctor based on religious principles. Kindness, patients respect, keeping patients secrets, knowledge of the physician, religious observance and avoid un-ethical behavior were important points that have been mentioned in ancient texts.Some of the ancient text that have been reviewed in the current study are as follow: Alteboalrohani by Razi, kamelosenaatoaltabbiyah by Ali ibn Abbas ahvazi, Adaboltabib by Rohavy, Almoalejatoal boghratiyah by abolhasan tabari, meftaholteb by Ibn hendu, Menhajoaldokan by Abolmona, Kuhin atar kholasatolhekmat by aghili khourasani.
    Keywords: Medical ethics, Patients right, Iranian, Islamic Traditional medicine
  • H. Kaviani Pooya Page 47
    In ancient times, internal affairs and organizational structure of Iran’s hospitals were known to benefit from hierarchy and different sectors which were obtained over the time through efforts of Iranian physicians and their medical advances. Following to decline of the ancient Iran in Islamic caliphate era, some hospitals were built during the first centuries of Islam in Muslim countries that construction and organization of them were directly modeled from internal organizations of Iranian hospitals. Some hospitals were established in Islamic territory with direct involvement and cooperation of Iranianpeople and physicians and it is noteworthy to mention that in designing the internal structure of these medical centers, their management and medical practices, Jundishapur and Khuzy physicians had played the major role. From among the hospitals that could reach to impressive and credible levels from internal affairs and organizational hierarchy in treating patients, we can name the hospitals which were built in Al-Boyeh era in Fars and Bagdad . Considering that Al-Boyeh rulers had special vision toward Iranian ancient science and scientists, in that time the accomplishments of Iranian physicians, hospital management and their therapy method were modeled more accurately and with regard to advancements that Iranian and non-Iranian physicians had archived in post-Islam era, hospitals of this period had became a momentum in the fields of education, treatment and owning various proficiencies and they played a very important role in advancing medical and hospital affairs in Islamic era. However, establishment of specialized hospital departments and recruiting specialists of different fields of medicine, innovations of new treatment methods, compiling and translation of great medical and pharmaceutical works, establishing equipped pharmacies, preparation of surgical equipments and also constructing worthwhile library, taking health affairs into consideration, educating physicians and pharmacists were among the advantages and characteristics of hospitals in that era.
    Keywords: Organizations, installations, Hospital, Medicine, Al, Boyeh, Jundishapur
  • H.D. Modanlou, Translated By: E. Akhtari Page 69
    Division of Neonatology, Department of Pediatrics, University of California, Irvine (AD 980 to 1037), CA, USA A brief historical review of medicine during the fourth century Islamic civilization or eleventh century AD in Persia or Iran was undertaken with its focus on Avicenna. A physician–philosopher, named Ibn Sina or Avicenna (980 to 1037), followed and further expanded the tradition of western philosophy and medicine by Aristotle, Hippocrates and Galen. Avicenna, a physician, philosopher, astrologist, anatomist, pharmacologist, ethicist and poet wrote, the Canon of Medicine, the most comprehensive medical textbook of its time. This important textbook was extensively used in European medical schools for centuries after Avicenna’s death. In the Canon of Medicine, a chapter is dedicated to the care of the newborn infant dealing with hygiene, breastfeeding and upbringing of the child.
    Keywords: Avicenna, Canon of Medicine, Breastfeeding, Islamic, medicine
  • E. Bagheri Page 85
    Medical history of Iran in Qajar era in the mid-nineteenth century had undergone many changes; the first new academy was. There was no classical education system for medicine in Iran and the first medical school was established at Dar-Alfonon. By developing medicine course and inviting foreign experts, especially Austrians, medical history had progressed a lot. Among those who came to Iran, Jacob Edward Pollack, an Austrian teacher of medicine, surgeon, and pharmacist was hired at Dar-Alfonon to teach medicine. During the long history of this land women have undoubtedly undertaken important duties such as training and nurturing the futuregenerations of the country. Despite the important role that women were responsible for in different aspects of history, especially in some fields of social history, unfortunately in primary sources this was underestimated and it seems that women have not participated in any fields during past history. According to some researchers of civilization history, the medical profession was one of the fields where women appeared in for specific reasons and became pioneers in diagnosing disease and herbal remedies. Although some centuries later, this duty of women have got more specialized and entered into men-owned spiritual areas, but it could never stay away from them. Perhaps the most important branches of medicine that for centuries have been remained in the monopoly of the women were the Issues related to the pregnancy and birth, and from this perspective, the midwifery has always been belonged to women.
    Keywords: Women, Medical profession, Pregnancy, Gajar
  • A. Khezri, A. Hemat Khalili Page 119
    Noureddin Mahmoud Ibn Zangi had established hospitals in different cities of his territory such as Aleppo and Damascus. He had done significant dedication to these hospitals; the most important one was Noori Hospital in Damascus. The Noori Hospital continued its scientific progression even after Noureddin and transformed into a medical training center for medical students to do clinical trials. Many famous physicians from across the Muslim world including Iran, Iraq, Egypt and from west joined there to practice medicine, exchange their medical knowledge with each other and train medical students. Noureddin also dedicated many medical books to this hospital so that physicians following to their medical practice could get together to read and discuss medical problems. Moreover, he established a hospital in Aleppo as well as Dekhvarieh medical school in Damascus. Ibn Abi Asibaae, the author of Oyoon al Anbaa Fee Tabakat al Atebaa (the book of wisdom in doctor's level) and Ibn Nafis, who discovered the blood circulation graduated from this school and trained in Noori Hospital. Noureddin's support to establish hospitals, affected a number of eminent of Zangi govern ment. As the result they establishedhospitals in other cities of Iraq such as in Mosul by Mojahed Aldin Ghaimaz and in Erbil by Mozafaredin Kokivari Ibn Zeinedin. The aim of this paper is to study the causes that Noureddin Zangi paid attention to medical knowledge and established hospitals and also we analyze the effects and consequences of expanding medical knowledge in Islamic civilization. This study is accomplished using the resources and tools at Saman's Library.
    Keywords: Noureddin Zangi, Noori Hospital in Damascus, Aleppo Hospital, Dekhvarieh Medical School
  • Sh. Rowghani Page 141
    In the medicine of Islamic civilization era, surgical operation was one of the alternatives in health services and this kind of treatment required physicians to be acquainted with anatomy, however anatomy on those days implied more than dissecting the body organs and included morphology (the science of the structure and form of the body organs) as well as physiology (the science of the functions of body organs). The physicians of Islamic period could acquire this knowledge through six ways:1. Study of ancient medical books,
    2. Study of animals and dissection of their body organs,
    3. Study of the dead bodies,
    4. Observing wounds and injuries of wars or accidents, casualties.
    5. Logical deductions supported by natural laws and scientifictheoretical backups.
    6. Dissection of human corpses.
    Historical evidences show that physicians of that era applied the first five methods to cure people; in relation to the last method – regarding the religiously prohibition of dissecting human corpses – there is no evidence for the condemnation of this method by those physicians, though some hints denote that it had even been used by them.
    Keywords: Islamic civilization era, anatomy, morphology, dissection, physiology
  • M. Ganjbakhsh Zamani Page 165
    In many cases in the past, Britain and Russia had tried to apply health and medicine as a tool for expanding their political and economic influence in Iran. These interventions included the entrance of religious missionaries as a physician and with the aim of religious propaganda, occupying the islands in the Persian Gulf in southern Iran or possession of certain places and hospitals in northern Iran under the pretext of restoring health quarantines. These issues, however, are among the cases that have been even neglected in historical literatures. Specifically, the most important example of Iran's medical history books that is written by English author Cyril Elgood, despite the valuable information that offers to the reader, has exaggerated stands on the role and positive impact of Britain in Iran's medical and healthdevelopments. Of course, it is clear that when historical developments of a country are being written by foreign authors, their personal judgments and verdicts will undoubtedly be manifested in the scripts. In this article, following to a summary of medical developments in the Qajar era, some examples of documents taken from Iran's Ministry of Foreign Affairs that reveal these two political power's apparent efforts to increase their influences in Iran is presented.
    Keywords: Russian, Britain, Gajar era, Medical, Sanitary Developments